Als u langere tijd last heeft van slaapapneu, dan kan dat een grote impact hebben op uw gezondheid en uw functioneren. Dag in dag uit niet goed slapen leidt tot slaaptekort. Dat zorgt voor concentratieproblemen en snelle irritatie. U heeft een grotere kans op hoge bloeddruk, hartproblemen en herseninfarcten. Het is dan ook essentieel om uw klachten serieus te nemen en slaapapneu tijdig te behandelen.
ApneuCentrum Nederland biedt verschillende behandelingen om uw problemen te verhelpen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Aan de hand van de diagnose en het aanhoren van uw klachten, stellen onze artsen een behandelplan op om de symptomen te bestrijden.
De behandeling met een CPAP-apparaat komt het meest voor in Nederland: ongeveer 160.000 Nederlanders hebben een CPAP-apparaat. CPAP staat voor continuous positive airway pressure (continue positieve luchtwegdruk). Het apparaat gebruikt u elke nacht. Wanneer wij de behandeling starten, neemt onze CPAP-consulent uitgebreid de tijd om alle aspecten van de therapie met u bespreken. U krijgt uitleg over hoe u het apparaat moet gebruiken, hoe u alles moet bevestigen en een aantal handige tips.
Heeft u misschien slaapapneu?
Mensen met positieafhankelijke slaapapneus (POSAS) hebben in rugligging twee keer zoveel apneus als in andere slaaphoudingen. De slaappositietrainer (SPT) is een behandelmethode voor positiegebonden slaapapneu. U draagt de slaappositietrainer met een band op de borst. De SPT trilt zachtjes, zodra hij registreert dat u op uw rug ligt, zodat u zelf naar een zijligging draait.
De behandeling met een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) is na CPAP de meest voorkomende behandeling voor slaapapneu in Nederland. Volgens de meest recente cijfers hebben ongeveer 60.000 mensen in Nederland een zogeheten snurkbeugel.
De MRA zorgt ervoor dat de onderkaak een stukje naar voren wordt geschoven en maakt zo achterin uw keel meer ruimte. Dit zorgt voor een betere luchtstroom tijdens het slapen en een afname van het snurken en de apneus.
Het kan zijn dat niet (alleen) slaapapneu de oorzaak is voor uw slaapklachten, vermoeidheid en verminderd functioneren overdag. In dat geval kan het wenselijk zijn om te onderzoeken of de oplossing (ook) te vinden is in het verbeteren van uw slaapgedrag.
De behandeling van slaapapneu is symptoombestrijding. De ademstops zijn namelijk niet weg te nemen. Er zijn wel maatregelen, die u zelf kunt treffen om het aantal ademstops te verminderen. Onze longarts, kna-arts of neuroloog zal dit ook met u bespreken. Denk bijvoorbeeld aan zonodig afvallen, stoppen met roken of 's avonds geen alcohol meer drinken.