Gratis screening

Nu ook bereikbaar voor vragen via WhatsApp op 06-30125310

Behandeling MRA

Snel naar

MRA Beugel

MRA BeugelWanneer er middels een slaaponderzoek slaapapneu bij u is vastgesteld bieden wij u de behandeling met een Mandibulair repositie apparaat aan. Dit is na CPAP de meest voorkomende behandeling voor slaapapneu in Nederland.

De MRA-beugel bestaat uit 2 losse beugels, één voor de onderkaak en één voor de boven kaak. Deze beugels plaatst u elke nacht zelf op uw tanden en kiezen. De MRA-beugel zorgt ervoor dat de onderkaak een stukje naar voren wordt geschoven. Doordat de onderkaak naar voren wordt geschoven wordt er achterin uw keel meer ruimte gemaakt, hierdoor wordt de bovenste luchtweg verruimd. Dit zorgt ervoor dat de luchtstroom verbeterd wordt tijdens het slapen en het snurken en de apneus afnemen.

Wanneer u kiest voor een mra beugel zullen wij contact opnemen met de tandarts die de beugel bij u kan aanmeten, de tandarts zal contact met u opnemen om een afspraak te plannen.

MRA-beugel aanmeten

Wanneer u tijdens het consult met de arts samen heeft besloten dat de MRA-beugel de beste therapie voor u is zal u worden doorverwezen naar een tandarts. De tandarts zal een afdruk maken van uw gebit en deze opsturen naar het tandtechnisch laboratorium. Deze zal de MRA-beugel voor u vervaardigen.

MRA Beugel afstellen

Wanneer de beugel gereed is kunt u beginnen met het wennen aan de beugel. Uw tandarts zal u uitleg geven maar over het algemeen zult u eerst een aantal nachten met de beugel moeten slapen zonder deze te verstellen. Wanneer uw gebit en kaak gewend zijn aan het slapen met de beugel is tijd om de beugel te gaan verstellen. Hierbij is het belangrijk dat u de adviezen van uw tandarts goed volgt! Het kan voorkomen dat het langer duurt dan u had gehoopt, maar zelf sneller de beugel gaan verstellen kan nadelige gevolgen hebben. 

Nieuwe slaapregistratie

Om het effect te meten van uw apneu beugel zal er een nieuwe slaapregistratie plaatsvinden. Deze keer uiteraard met uw beugel in. Deze registratie is belangrijk omdat we graag willen zien of uw apneu index verlaagd is. Wanneer dit het geval is zullen we u jaarlijks oproepen voor een herregistratie, dit om te voorkomen dat uw apneus weer terugkomen. Wanneer u voor uzelf duidelijk hebt dat het jaarlijks onderzoek dit jaar nog niet nodig is kunt u het natuurlijk uitstellen tot volgend jaar.

Wanneer blijkt dat uw index nog niet verlaagd is gaan wij samen met u en uw tandarts bespreken of het mogelijk is de beugel anders in te stellen. Wanneer dit het geval is zullen we dit proberen en daarna nogmaals een nieuw slaaponderzoek laten plaatsvinden. Is dit niet het geval dan zullen we met u de andere mogelijkheden bespreken.

Vergoeding kosten apneu beugel

De kosten voor de MRA ofwel apneu beugel worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit geldt alleen wanneer u eerst een slaaponderzoek heeft gehad. Wij raden u ook aan om niet zonder slaaponderzoek een beugel te laten fabriceren omdat u vermoedt dat u slaapapneu heeft. Wanneer uit het slaaponderzoek blijkt dat u geen slaapapneu heeft is het mogelijk een MRA-beugel te laten fabriceren om uw snurkklachten weg te nemen. Dit wordt echter niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Wanneer u vragen heeft over de vergoeding van een MRA-beugel voor snurken kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Nadelen en bijwerkingen MRA-beugel

Het is lastig vooraf te bepalen of en zo ja welke nadelen u zult ervaren van de apneu beugel. Om zoveel mogelijk problemen voor te zijn geven we u hier een beeld van hoe u het beste met de apneu beugel kunt beginnen. Ervaart u na de gewenningsperiode nog veel problemen? Neem dan contact op met de tandarts die uw beugel heeft vervaardigd.

Laat uw gebit controleren

Wanneer de beugel eenmaal op maat gemaakt is kan deze niet meer worden bijgesteld. Het is daarom van belang eerst uw gebit goed te laten controleren. Wanneer u bijvoorbeeld een kroon moet laten plaatsen is het belangrijk dit te doen voor u de beugel laat aanmeten.

Voorkom ongelukken

  • Test hier of u een apneu heeft
Doe nu de online slaapapneu test!

Schoonmaken MRA-beugel

Het is belangrijk om uw beugel dagelijks goed te reinigen, doet u dit niet dan kan er witte aanslag ontstaan of de beugel gaat ruiken. Dat er na het dragen van de beugel altijd wat witte aanslag is ontstaan is niet erg. Dit is een combinatie van opgedroogd speeksel en tandsteen.

Het schoonmaken kan op meerdere manieren. De eerste manier is het reinigen in een glas water en een bruistablet voor het reinigen van kunstgebitten. Deze kunt u kopen bij de drogisterij. Wanneer dit niet of niet voldoende helpt kunt u uw apneu beugel ook schoonmaken in een oplossing van warm water en azijn. De verhouding warm water en azijn is gelijk dus 1 op 1. Laat de beugel een uur weken in een kommetje. Spoel de beugel daarna goed af met water en poets deze met een tandenborstel. Gebruik hierbij geen tandpasta, dat zal de beugel beschadigen. Het beste is hiervoor een aparte tandenborstel te kopen. Zo heeft u geen azijnsmaak bij het tandenpoetsen en komen er ook geen tandpasta resten mee bij het poetsen van de beugel.

Vergoeding door elke zorgverzekeraar.