Klik hier om naar de pagina van Valeo Kliniek te gaan


Gratis screening

OSAS

Snel naar

Slaapapneu: het obstructief slaapapneusyndroom

Slaapapneu noemen we ook wel het obstructief slaapsyndroom, ofwel OSAS. OSAS is een chronische aandoening, waarbij er minimaal vijf keer per uur ‘s nachts een ademstilstand optreedt. Hierdoor schrikt u wakker of slaapt u minder diep. Dit slaapsyndroom moet niet verward worden met het centrale slaapapneusyndroom: CSAS. Bij CSAS geven de hersenen te weinig prikkels af om te ademen.

OSAS in uw dagelijks leven

OSAS in uw dagelijks leven

 Als u OSAS heeft, voelt u zich vaak erg vermoeid. Hierdoor kan dit slaapsyndroom van invloed zijn op uw dagelijks leven. Wanneer u OSAS heeft, kunt u zich minder goed inspannen, zich moeilijk concentreren en ook het opnemen van nieuwe informatie is vaak lastig. Deze beperkingen kunnen leiden tot bijvoorbeeld functioneringsproblemen op uw werk.

De ernst van OSAS

Het obstructief slaapsyndroom is te verdelen in drie categorieën: lichte, matige of ernstige OSAS. Aan de hand van het aantal adempauzes per uur en de mate van uw slaperigheid overdag, bepalen we in welke categorie u valt.

Aantal adempauzes

  • 5 tot 15 per uur: lichte OSAS
  • 15 tot 30 per uur: matige OSAS
  • 30 of meer per uur: ernstige OSAS

Valt u in slaap tijdens de volgende situaties, waarbij aandacht nodig is?

  • weinig aandacht, zoals televisie kijken: lichte OSAS
  • middelmatige aandacht, zoals vergaderen: matige OSAS
  • veel aandacht, zoals autorijden: ernstige OSAS

Wanneer u of uw partner merkt dat u ‘s nachts last heeft van adempauzes en u overdag erg slaperig bent, is het verstandig om te testen of het obstructief slaapsyndroom de oorzaak kan zijn. Met onze online snelscan heeft u binnen een minuut de uitslag.

Test nu online of u slaapapneu heeft
 
De oplossing

Wat is de volgende stap als uit de test komt dat u mogelijk lijdt aan OSAS? Bij het ApneuCentrum vraagt u een gratis vooronderzoek aan. Dit slaaponderzoek vindt gewoon thuis plaats in uw eigen bed. Aan de hand van apparatuur en nauwkeurige metingen weten we snel of u inderdaad lijdt aan slaapapneu. Een groot voordeel is dat u hiervoor geen verwijzing nodig heeft van uw arts. Mocht er uit komen dat een uitgebreider onderzoek nodig is, dan is het mogelijk om een volledig slaaponderzoek te doen. 

Plan nu uw gratis vooronderzoek

Vergoeding door elke zorgverzekeraar.

Vragen? Stel ze via WhatsApp

Deze site gebruikt cookies

Accepteren