Gratis screening

Nu ook bereikbaar voor vragen via WhatsApp op 06-30125310

Behandeling CPAP

Snel naar

Behandeling CPAP

Behandeling CPAP

Wanneer er middels een slaaponderzoek slaapapneu bij u is vastgesteld bieden wij u de behandeling met een CPAP-apparaat aan. Dit is de meest voorkomende behandeling voor slaapapneu syndroom in Nederland.

CPAP wat staat voor continuous positive airway pressure is een behandeling die bestaat uit een aantal onderdelen. Namelijk het CPAP-apparaat zelf, een slang die de lucht vervoert en een masker.

Wanneer we de behandeling starten zal een van onze CPAP-consulenten ruim de tijd voor u nemen en alle aspecten van de CPAP-therapie bespreken. U krijgt uitleg over hoe u het apparaat moet gebruiken, over hoe u alles moet bevestigen en natuurlijk een aantal handige tips 

Vergoeding kosten

We beginnen graag met de meest gestelde en belangrijke vraag: Wordt CPAP vergoed?

Het antwoord daarop is ja! CPAP wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar wanneer middels een slaaponderzoek is vastgesteld dat u slaapapneu heeft.

Wat wordt er vergoed:

 • Het apparaat wordt altijd 100% vergoed.
 • Filters worden altijd 100% vergoed.
 • Reparatie en vervanging van uw apparaat*.
 • Maskers en (onverwarmde) slang worden 100% vergoed.
 • U heeft recht op minstens 1x per jaar een nieuw masker.
 • De service van het aanmeten en de uitleg van CPAP wordt 100% vergoed.

* Behalve door u veroorzaakte gebreken. Denk aan het incorrect vullen met water van het apparaat.

Wat wordt niet vergoed?

 • Verwarmde slang.

CPAP-maskers

Wij begrijpen heel goed dat het lastig is op voorhand te bepalen voor welk type masker u moet kiezen, daarom helpt onze CPAP consulent u bij deze keuze. Blijkt na een aantal dagen toch dat u de verkeerde keuze heeft gemaakt? Geen probleem! U kunt gewoon een ander masker proberen.

Er is bijna een oneindig aantal verschillende maskers, er zijn verschillende fabrikanten en elk heeft weer verschillende soorten. We kunnen de CPAP-maskers indelen in 3 categorieën. 

 • Neus masker
 • Mondmasker
 • Full face masker (neus & mond)

CPAP-masker lekt

Het is mogelijk dat uw CPAP-masker lekkage vertoont, wanneer dit in het begin niet zo was maar nu flink toeneemt kan het zijn dat het tijd is voor een nieuw masker. Het kan ook zijn dat de banden in de loop der tijd wat losser zijn gaan zitten of dat u deze juist te strak heeft aan getrokken. Wanneer u zelf al geprobeerd heeft de banden strakker of losser te zetten maar dit geen effect heeft kunt u contact opnemen met uw CPAP consulent.

CPAP-apparaat schoonmaken

Wanneer u bent gestart met uw CPAP-behandeling zult u elke nacht met het apparaat moeten slapen. Het is daarom van groot belang dat u de machine, de slang en het masker in optimale conditie houdt. Een aantal onderdelen zitten dagelijks op uw gezicht, daarom is het belangrijk deze dagelijks te reinigen. Het apparaat en de slang reinigt u wekelijks. Door deze aanwijzingen op te volgen zal de therapie optimaal verlopen.

Masker

De zachte delen van het masker dient u elke dag te reinigen, dit kunt u doen door ze te spoelen met wat warm water en afwasmiddel.

Het harde gedeelte, frame en de hoofdbanden reinigt u 1x per week met afwasmiddel en warm water.

Heeft uw masker foam inzetstukken? deze niet met water afspoelen.

Gel inzetstukken kunt u wel afspoelen

Slang

De slang reinigt u elke week in ieder geval met water, u kunt ook een klein beetje afwasmiddel gebruiken. Wanneer u zeep heeft gebruik is het belangrijk de slang daarna extra goed door te spoelen.

U reinigt de slang om kalkophopingen te verwijderen en te voorkomen.

Bevochtiger

De bevochtiger reinigt u dagelijks, elke avond vult u het reservoir met vers water, wanneer uw drinkwater veel kalk bevat wordt het sterk aangeraden om het water eerst te koken en daarna afgekoeld in uw bevochtiger te plaatsen. U kunt ook schoon bronwater bij de supermarkt kopen.

CPAP-apparaat

Het filter van het apparaat reinigt u elke week, u kunt dit doen middels water en eventueel afwasmiddel. Wanneer u het filter lang niet reinigt zal het apparaat meer geluid produceren omdat het aanzuigen van lucht moeilijk wordt.

U vervangt het filter elke maand. De leverancier geeft u genoeg filters mee, zijn deze op? Neem contact op. We zorgen dat u zo snel mogelijk weer nieuwe filters heeft.

Bijwerkingen CPAP

De behandeling met een CPAP-apparaat heeft bij de meeste mensen geen noemenswaardige bijwerkingen. Toch zijn er wel een aantal bijwerkingen die kunnen voorkomen, we sommen deze voor u op. Helpen de tips die wij geven niet? Neem contact op met uw CPAP consulent. Hij of zij zal samen met u kijken naar de beste oplossing.

Voorkomende bijwerkingen zijn

Geïrriteerde ogen

Dit zal vaak komen doordat het masker lekt in de richting van uw ogen. U kunt proberen het masker anders af te stellen, de beste manier is gaan liggen zodat uw houding is net zoals wanneer u slaapt. Zet het CPAP-apparaat nu aan en laat het masker opbollen. Kijk nu waar de lucht lekt. Wanneer dit boven aan het masker is trek dan de boven banden iets aan voor onder geldt het omgekeerde. Let wel dat te strakke banden ook voor lekkage kunnen zorgen.

Buikpijn, opgezwollen gevoel, winderigheid

 Waarschijnlijk komt er ook wat lucht uw buik in door de slokdarm, in het begin kan het een kwestie van wennen zijn maar blijven de klachten aanhouden neem dan contact op met uw CPAP consulent. Hij of zij zal de klachten met uw doornemen en naar de drukinstelling kijken. We adviseren u om niet zelf de druk aan te passen doe dit altijd na overleg met uw CPAP consulent.

Pijnlijke plekken op de plaats van het masker

 Dit ontstaat vaak door een verkeerde afstelling van de banden, er is te veel druk op één plek en dit geeft irritaties. Probeer de banden iets losser te stellen. Het is sowieso af te raden de banden zeer strak te doen, het masker is gemaakt om door druk op uw gezicht te blijven zitten. Het goed reinigen van het masker is ook van belang, dit maakt dat het masker minder gaat glijden en de banden dus losser op uw hoofd kunnen. Blijven de problemen? Probeer dan een heel klein beetje crème voor het dragen op te smeren, doe dit wel ruim 2 uur voor het dragen van het masker anders gaat het masker glijden.

Droge mond, neus problemen

Problemen in uw neus en mond hebben vaak te maken met de bevochtiger, wanneer er te weinig vocht wordt mee gestuurd kan uw neus uitdrogen. Problemen in uw mond kunnen voorkomen wanneer u via uw mond uitademt, wanneer u of uw partner dit heeft vastgesteld is het aangeraden om een full face masker te proberen. Uw CPAP consulent kan u hierbij begeleiden.

CPAP & vakantie, douane

Wanneer u eenmaal begonnen bent met u therapie zult u CPAP elke nacht gebruiken, dit betekent dus ook op vakantie. Als u dit leest terwijl u nog geen CPAP heeft denkt u misschien wat raar dat zou ik nooit doen. Dit is een begrijpelijke gedachte maar wanneer u eenmaal aan uw CPAP gewend bent wilt u nooit meer zonder.

Wanneer u met de auto op vakantie gaat hoeft u geen bijzondere voorbereidingen te treffen, echter gaat u met het vliegtuig dan is het van belang dat u uw douane verklaring meeneemt. Deze is nodig omdat uw CPAP-apparaat niet in het ruim van het vliegtuig mag. U zult uw CPAP-apparaat als handbagage mee moeten nemen. Hiervoor verlangt de vliegtuigmaatschappij vaak een douane verklaring. Deze kunt u bij uw CPAP leverancier opvragen.

Vragen?

 • Heeft u nog vragen?
Neem contact op

Vergoeding door elke zorgverzekeraar.