Klik hier om naar de pagina van Valeo Kliniek te gaan


Gratis screening

Behandeling CPAP

Snel naar

Wat is het CPAP-apparaat?

Wat is het CPAP-apparaat?

CPAP staat voor continuous positive airway pressure. Het CPAP-apparaat blaast onder druk lucht in uw neus en/of keel, zodat uw keel open blijft. Hierdoor snurkt u niet meer en vinden er geen apneus meer plaats. Het CPAP-apparaat is de meest voorkomende behandelmethode voor slaapapneu in Nederland.

Het CPAP-apparaat bestaat uit een aantal onderdelen: het apparaat zelf, een slang die de lucht vervoert en een masker. Als u start met de behandeling, neemt onze CPAP-consulent ruim de tijd voor u om alle aspecten van de CPAP-therapie te bespreken. U krijgt uitleg over hoe u het apparaat moet gebruiken, hoe u alles moet bevestigen en een aantal handige tips.

Vergoeding kosten

De meest gestelde vraag is of CPAP wordt vergoed. De zorgverzekeraar vergoedt de behandeling met CPAP volledig, als door een slaaponderzoek is vastgesteld dat u kampt met slaapapneu.

Wat krijgt u vergoed?

 • Het CPAP-apparaat altijd 100 procent vergoed.
 • Filters worden altijd 100 procent vergoed.
 • Reparatie en vervanging van uw apparaat*.
 • Maskers en (onverwarmde) slang worden 100 procent vergoed.
 • U heeft recht op minstens een keer per jaar een nieuw masker.
 • De service van het aanmeten en de uitleg van CPAP wordt 100 procent vergoed.

* Een uitzondering geldt voor door u veroorzaakte gebreken. Denk aan het incorrect vullen met water van het apparaat.

Wat vergoedt de zorgverzekeraar niet?

 • Een verwarmde slang.

CPAP-maskers

Er zijn oneindig veel verschillende CPAP-maskers van verschillende fabrikanten. Er zijn drie categorieën CPAP-maskers.

 • Neusmasker
 • Mondmasker
 • Full face masker (neus & mond)

Wij begrijpen heel goed dat het lastig is om op voorhand te bepalen voor welk type masker u moet kiezen. Daarom helpt onze CPAP-consulent u bij deze keuze. Blijkt na een aantal dagen toch dat u de verkeerde keuze heeft gemaakt? Geen probleem! U kunt gewoon een ander masker proberen.

CPAP-masker lekt

Het is mogelijk dat uw CPAP-masker lekkage vertoont. Als dat opeens flink toeneemt, kan het zijn dat het tijd is voor een nieuw masker. Het kan ook zijn dat de banden van het CPAP-masker in de loop der tijd losser zitten of dat u deze juist te strak heeft aan getrokken. Als u vragen heeft over het CPAP-masker, dan kunt u contact opnemen met uw CPAP-consulent.

Hoe maakt u het CPAP-apparaat schoon?

Als u gestart bent met de CPAP-behandeling, dan zult u elke nacht met het apparaat moeten slapen. Het is daarom van groot belang dat u de machine, de slang en het masker in optimale conditie houdt. Een aantal onderdelen zit dagelijks op uw gezicht. Het is dan ook belangrijk om deze elke dag te reinigen. Het apparaat en de slang maakt u wekelijks schoon. Als u deze aanwijzigingen opvolgt, kan de therapie optimaal verlopen.

CPAP-masker

De zachte delen van het masker moet u elke dag schoonmaken. Dit doet u door ze te spoelen met warm water en wat afwasmiddel.

Het harde gedeelte, het frame en de hoofdbanden reinigt u één keer per week met afwasmiddel en warm water.

Heeft uw masker inzetstukken van foam? Spoel deze dan niet met water af. Inzetstukken van geld kunt u wel afspoelen.

Slang

De slang reinigt u in elk geval elke week met water om kalkophopingen te verwijderen en te voorkomen. Desgewenst kunt u een klein beetje afwasmiddel gebruiken. Het is dan wel belangrijk om de slang daarna extra goed door te spoelen.

Bevochtiger

De bevochtiger reinigt u dagelijks. Elke avond vult u het reservoir met vers water. Bevat het kraanwater in uw woonplaats veel kalk? Dan raden wij u aan om het water eerst te koken. Als het is afgekoeld, kunt u het in uw bevochtiger plaatsen. U kunt ook schoon bronwater kopen.

CPAP-apparaat

Het filter van het apparaat reinigt u elke week met water en eventueel afwasmiddel. Wanneer u het filter lang niet reinigt, produceert het CPAP-apparaat meer geluid, omdat het moeilijker lucht kan aanzuigen.

U vervangt het filter elke maand. De leverancier geeft u genoeg filters mee. Zijn uw filters op? Neem contact op. We zorgen dat u zo snel mogelijk weer nieuwe filters heeft.

Bijwerkingen CPAP

De behandeling met een CPAP-apparaat heeft bij de meeste mensen geen noemenswaardige bijwerkingen. Toch kan er een aantal bijwerkingen voorkomen. Helpen onze tips niet? Neem contact op met uw CPAP-consulent om te zoeken naar de beste oplossing.

Geïrriteerde ogen

Heeft u last van geïrriteerde ogen? Dit komt vaak, doordat het masker lekt in de richting van uw ogen. Probeer het masker anders af te stellen. De beste manier is om te liggen, zodat uw houding net is zoals wanneer u slaapt. Zet het CPAP-apparaat nu aan en laat het masker opbollen. Kijk nu waar de lucht lekt. Is dit bovenaan het masker? Trek dan de bovenbanden iets aan. Lekt de lucht onderaan het masker? Trek dan de onderbanden iets aan. Let op: te strakke banden kunnen ook voor lekkage zorgen.

Buikpijn, opgezwollen gevoel, winderigheid

Als u buikpijn heeft of last heeft van een opgezwollen gevoel of winderigheid, dan komt er waarschijnlijk ook wat lucht uw buik in door de slokdarm. In het begin kan het een kwestie van wennen zijn. Blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met uw CPAP-consulent. Hij neemt de klachten met u door en kijkt naar de drukinstelling. Pas niet zelf de druk aan van uw CPAP-apparaat. Doe dit altijd na overleg met uw CPAP-consulent.

Pijnlijke plekken op de plaats van het masker

Pijnlijke plekken op de plaats van het CPAP-masker, ontstaan vaak door een verkeerde afstelling van de banden. Dit geeft te veel druk op één plek en dat zorgt voor irritaties. Probeer de banden iets losser te stellen. Het is sowieso af te raden om de banden zeer strak te doen, omdat het CPAP-masker gemaakt is om door druk op uw gezicht te blijven zitten.

Het goed reinigen van het masker is ook belangrijk. Dat maakt dat het masker minder gaat glijden en de banden dus losser kunnen. Blijven de problemen bestaan? Probeer dan een heel klein beetje crème op te smeren voor het dragen. Doe dit wel ruim twee uur ervoor, zodat het masker niet gaat glijden.

Droge mond en/of neusproblemen

Heeft u last van problemen in uw neus en mond? Dat heeft vaak te maken met de bevochtiger. Als er te weinig vocht wordt mee gestuurd, kan uw neus uitdrogen. Problemen in uw mond kunnen voorkomen als u via uw mond uitademt. Als u of uw partner dit heeft vastgesteld, is het aangeraden om een full face masker te proberen. Uw CPAP-consulent kan u hierbij begeleiden.

CPAP mee op vakantie

Als u u eenmaal bent begonnen met de therapie, gebruikt u het CPAP-apparaat elke nacht. Dit betekent dat hij ook meegaat op vakantie. Als u dit leest, terwijl u nog geen CPAP heeft, denkt u misschien dat u dat nooit zou doen. Een begrijpelijke gedachte, maar als u eenmaal aan uw CPAP gewend bent, wilt u nooit meer zonder.

Gaat u met de auto op vakantie? Dan hoeft u geen bijzondere voorbereidingen te treffen. Gaat u met het vliegtuig op reis? Dan heeft u een douaneverklaring nodig. Deze verklaring is nodig, omdat uw CPAP-apparaat niet in het ruim van het vliegtuig mag. Het CPAP-apparaat moet u meenemen als handbagage. De vliegtuigmaatschappij wil daarom vaak een douaneverklaring zien. Deze verklaring vraagt u op bij uw CPAP-leverancier.

Vragen?

 • Heeft u nog vragen?
Neem contact op

Vergoeding door elke zorgverzekeraar.

Vragen? Stel ze via WhatsApp

Deze site gebruikt cookies

Accepteren